Actueel

22.03.2017 • Nieuws

Alles omtrent de nieuwe CPR norm voor de brandclassificatie van kabels

Voor een hogere brandveiligheid

DAT er per 1 juli 2017 iets gaat veranderen betreft de kabelnorm, is een ieder ondertussen wel bekend. Maar WAT er gaat veranderen en WAAROM, is voor velen nog de grote vraag.

Waarom gaat er wat veranderen?
Elk jaar sterven nog steeds velen mensen als gevolg van brand. In veel van deze gevallen gaat het om brand in gebouwen. Om dit te reduceren wordt de regelgeving betreft de kabelbrandveiligheid aangescherpt.
Binnen Europa zijn er tot vandaag de dag grote verschillen in de vereiste voor kabelbrandveiligheid. Om deze verschillen meer gelijk te strijken worden er binnen de Europese Unie nieuwe brandclassificaties gedefinieerd.

Wat er gaat veranderen
Vanaf 1 juli 2017 moeten alle kabels die verhandeld én geïnstalleerd worden voldoen aan de nieuwe Europese CPR norm EN 50575. CPR staat voor Construction Products Regulation en geeft de brandclassificatie van de kabels weer.
Binnen Nederland wordt ook deze norm overgenomen in de NEN 8012. Heel eenvoudig gezegd; Vanaf 1 juli dit jaar mogen alleen nog CPR geclassificeerde kabels worden verkocht en geïnstalleerd.
In de NEN 8012 zijn 4 verschillende classificaties kabels wat betreft brandrisico opgenomen, welke worden bepaald door de factoren: brandvoortplanting, rookontwikkeling, brandende vallende deeltjes en corrosiviteit / zuurgraad (zie afbeeldingen)

Wie draagt de verantwoordelijkheid?
- De fabrikant is verantwoordelijk voor de brandtesten, CE-markering en de prestatieverklaring.
- De distributeur mag alleen kabels verkopen welke voldoen aan de correcte CE-markering.
- De installateur is verantwoordelijk voor de keuze brandklasse. Hij dient dit dan ook achteraf (tot een tijdsbestek van 10 jaar) aan te kunnen tonen.

Kabels Jäger Direkt Nederland B.V.
Ook onze kabels zullen vanaf zeer binnenkort voldoen aan de nieuwe CPR norm. Van deze overgangsfase zult u als bedrijf niks merken.
Mocht u vragen hebben over de nieuwe CPR kabelnorm, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!