Gratis verzenden vanaf € 99,-
Snelle orderverwerking
30 dagen retourbeleid
Persoonlijke aanspreekpartner
Bel ons: 0165 380 490

Groepenkast componenten

In een groepenkast kunnen verschillende componenten zitten. Al deze componenten hebben een aparte functie en helpen om op een veilige manier de stroomvoorziening te regelen. In de basis maakt elke groepenkast gebruik van een installatieautomaat, aardlekschakelaar en hoofdschakelaar. Bij het aanschaffen van deze componenten is het belangrijk om rekening te houden met het aantal krachtgroepen, omdat deze extra ruimte innemen in de groepenkast.

Groepenkast componenten
Groepenkast onderdelen

Welke groepenkast componenten zijn er nodig?

Het is afhankelijk van de installatie welke groepenkast componenten er nodig zijn. In de basis bestaat een groepenkast uit de volgende onderdelen:

  • Hoofdschakelaar (2-polig bij 1 fase groepenkast, 4-polig bij 3 fasen groepenkast)
  • Aardlekschakelaar (2-polig, bij een krachtgroep 4-polig)
  • Installatieautomaat (1-polig, bij een krachtgroep 3-polig + N)

In een groepenkast kunnen daarnaast nog andere componenten worden geplaatst, afhankelijk van de wensen en behoeften van de installatie.

Waarop moet u letten bij het aanschaffen van groepenkast componenten?

Bij het aanschaffen van groepenkast componenten zijn er een aantal onderdelen waarmee u rekening moet houden. Een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn:

  • Bij het aansluiten van een krachtgroep, heeft u ook een 4-polige aardlekschakelaar en een 4-polige hoofdschakelaar nodig
  • Bij het kiezen van groepenkast componenten moet u rekening houden met de beschikbare ruimte in uw groepenkast. Voor het installeren van krachtgroepen heeft u namelijk meer ruimte nodig
  • Op een 2-polige aardlekschakelaar mag u maximaal 4 installatieautomaten aansluiten
  • Heeft u weinig ruimte in uw groepenkast? Dan kan een aardlekautomaat een oplossing bieden

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?

Om het verschil tussen een aardlekschakelaar en aardlekautomaat (alamat) goed te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe in de basis een installatie van de groepenkast eruit ziet. In principe wordt een groepenkast op de volgende manier aangesloten met een installatieautomaat:

  • Hoofdschakelaar -> aardlekschakelaar -> installatieautomaat

De aardlekschakelaar en installatieautomaat zijn in deze constructie 2 aparte onderdelen. Een installatie met de aardlekautomaat ziet er als volgt uit:

  • Hoofdschakelaar -> aardlekautomaat

De aardlekautomaat is in deze situatie een aardlekschakelaar + installatieautomaat in één. Dit heeft als voordeel dat er minder ruimte nodig is binnen de groepenkast. Het nadeel van een aardlekautomaat, is dat deze in verhouding duurder zijn. Daarom wordt de aardlekautomaat vaak alleen gekozen als er een ruimtegebrek dreigt binnen de groepenkast.

Groepenkasten kunnen compleet worden geleverd

Bij Jäger Direkt bieden wij de mogelijkheid om een groepenkast compleet op maat te leveren. Op deze manier hoeft u niet de individuele groepenkasten samen te stellen, maar kunnen wij dat voor u doen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht.
Privacy *